Monday, November 30, 2009

..HAri AIDS seDuniA..



hari ni seperti mne2 1 december tiap tahun adalah hari AIDS sedunia..so ppl, mari lah kite bersama2 jauhkan diri dari bahaya dadah....kepada penagih2 yg baru berjinak2 dgn dadah, sedar & bangkitlah, bahawa dadah itu tidak membawa apa2 kebaikan dalam kehidupan anda melainkan kesoronokan sementara...yg pasti kesengsaraannye adalah selama2nya..bangkit dan jauhla diri anda dr dadah..sayangi la diri & keluarga anda...kepada penagih tegar,jgnlah mnyusahkan kehidupan org disekililing anda...tiada kbaikan pom yg anda dapat dgn mjadi penagih...bagi yg tidak insaf & tidak penah ingin berubah, senang sy katakan anda boleh pegi mampos dr dunia yg indah ini..kerana anda amat menjijikkan...bangkai bnyawa seperti anda tidak harus hidup di muka bumi yg indah ini....anda hanya tau mbuang masa & duit shj...tiada yg seronok mnjadi penagih ini..


ingatlah org disekeliling anda yg sentiasa mnyayangi diri anda walaupom anda x penah mnyayangi diri anda...so get a life la encik2 penagih.....bangkitla mnjadi manusia yg berguna...mungkin bagi anda dadah dapat mbuatkan anda melupakan kesengsaraan anda..tp anda spatotnya sedar bahawa ia hanya bersifat sementara shj.....so bangkit la anda..& jangan jadi manusia yg bodoh & bangang....

Thursday, November 26, 2009

Salam Aidiladha....

esok...eh ari ni la kan..da masuk 27hb rupenye...so, ari ni kite semua akan sambut aidiladha..atau senang kata hari raye korban la.. rase2 nye macam2 persiapan da dibuat walapun perayaan ni xlah semeriah aidilfitri kan..sambutan aidiladha macam biasala...mesti ada kenduri dan macam2..sebab hari raye ni kite berkorabn lembu, kambing, biri2, kerbau, unta...dan mcm2 lagi la binatang yg halal yg berkaki 4 yg telah cukup umor...dan pada bln ni jgk, umat islam pergi menunaikan ibadat haji di tanah suci Mekah..dan pada saat sy menaip ini,sdh tentu umat islam d sana sedang melaksanakan ibadat haji...dan semoga mereka mendapat keredhaan dari Allah S.W.T. dan jugak mendapat haji yg mambur...

ibadah Haji ialah ibadah yang diwajibkan kepada mereka yang mampu mengerjakan sekali seumur hidup, Allah s.w.t.berfirman yang maksudnya:

"Dan serulah manusia untuk mengerjakan Haji, niscaya mereka akan datang kepadamu dengan berjalan kaki dan mengenderai unta yang kurus (disebabkan jauhnya berjalan) yang datang dari segenap penjuru yang jauh. Supaya mereka menyaksikan berbagai munafaat bagi mereka dan supaya mereka menyebutkan nama Allah pada hari yang ditentukan, karena rezeki yang Allah telah anugerahkan kepada mereka berupa binatang ternak. Maka makanlah sebahagian daripadanya dan berilah makan orang yang sengsara dan fakir."(Qur'an. S.al-Hajj:27-28)


SALAM AIDILADHA..

sekian...


Monday, November 23, 2009

.TiKa iNi.

tika ini

bumi Allah ini sejuk dibasahi rahmatNya
bumi Allah ini tenang dipayungi gelap malam
bumi Allah ini hangat dibuai kasihNya

tika ini
deruan hujan begitu menenangkan
bisikan angin begitu membahagiakan
sapaan malam begitu mendamaikan

tika ini
nikmat alam terbentang luas
nikmat dunia mencurah-curah
nikmat kehidupan mendatang indah

tika ini
aku masih hanyut dalam kealpaan
aku masih lalai mencari keinsafan
aku masih hilang masih tergapai-gapai

apakah ini yang aku cari
apakah ini yang aku nanti
apakah ini yang aku impi

sesungguhnya...
aku layu dengan keseronokan
aku lemah dalam sandiwara
aku tewas kepada kedunian
aku leka dalam permainan
aku jatuh dalam kebangkitan

Ya Allah...
padaMu aku serahkan
padaMu aku lepaskan
padaMu aku pohonkan
padaMu aku titipkan

hapuskanlah api dendam kejahatan
leraikanlah simpulan kebencian
suraikanlah kekusutan perasaan
huraikanlah gelodak kekecewaan

damaikanlah jiwa ini
tenangkanlah hati ini
tabahkanlah perasaan ini
kuatkanlah diri ini

Ya Allah..
berikanlah aku secebis kekuatan
curahkanlah aku selautan ketabahan
titipkanlah aku senaskah kedamaian
hadiahkanlah aku sepohon kebahagiaan
kalungkanlah aku segulung kejayaan

Ya Allah..
aku hanya hambaMu yang lemah
aku hanya makhlukMu yang hina

Ya Allah..
bantuah aku menuju kebangkitan
bantulah aku melangkah kedewasaan
bantulah aku menggapai impian

hanya padaMu, Ya Allah...
hanya padaMu....................

nukilan rasa:
:::cik-kims:::




Thursday, November 19, 2009

Fakta Tentang Taun/Kolera

Taun @ kolera adalah penyakit akibat drp jangkitan virus (kuman), vibrio cholera. Kuman taun boleh tsebar mlalui pngambilan makanan dr psekitaran yg kotor yg dicemari kuman taun atau yg x dmasak. Virus ini biasanye dtelan mlalui air minuman tcemar atau drp mknn spt ikan, kerang yg x dmasak dgn btol.. so, bile msak tu masak & bersihla betol2..jgn maen2...

simpton taun adalah spt cirit birit, perut tegang, mual, muntah & kekeringan..jika t'dpt tanda2 spt ini,cpt la btindak dan cpt2 la b'jumpa ngn doctor.. taun biasanye dirawat secara pemberian antibiotik dan jg dehidrasi.. jgn TERLEWAT kerana akibat nye boleh mnyebabkn kematian..

satu kajian genetik dijalankan di mana, menunjukkan bhw kecenderungan kpd taun b'gantung kpd jenis darah...darah jenis O paling mudah djangkiti manakala darah jenis AB paling ssh djangkiti malah dkatakan hampir kebal.. manakala darah jenis A lebih tahan dr darah jenis B..


Aku dAh bosAn...

gila lame aku nk upload 1 video nih.. xleh2 jugak smpai skang...ntah pe yg dia duk loading lame2 aku pom xtau...bangang k ape?? bukan berat sgt pom..haihhh... bosan2..

Wednesday, November 18, 2009

anyclub - Lee hYori


aku suka dgr + tgk video ni...agak panjang duration nye.. lee hyori ni pom leh tahan pandai dancing..ade 1 video, dia collabrate ngn rain mse award ape ntahkt tmpat dorg tuh.. memang agk best la utk dtonton..lyn gila....ehe.. lagu2 korean ni sbenarnya agk best utk dilayan... walaupom xphm ape maksud itu..tp bak kate musician... walupom x phm,kite ttp boleh mjiwai nye anda penyanyi itu bagus.. damn it..there are so fucking good!!!=)

aku sbenarnye nk upload lagi video2 feveretku di pages simple aku nih,, tp bile download guna real player ni,, aku x tau kt mane dia save...ehehehe..to those who read it, please,tell me ya....tQ...=)

"hidup adalah satu perjuangan!!! perjuangan adalah satu pengorbanan!!! pengorbanan adalah satu kekuatan!!! kekuatan adalah satu kekuasaan!!! kekuasaan adalah satu kemenangan!!!"

yakinla bahawa DIA sentiasa bersamaku..

by: hamba yg lemah................

MESTI

hujan masih x benti2 lagi...dr mlm(nov 17) tadi ia turun menyembah bumi smpai la skang(nov 19) ni still x benti2 lagi...mmg seronok sebenarnye hujan nih...mampu melenakan sape2 sj utk tido..boleh kate kan bunyi desiran air hujan ini satu music yg cukup indah yg d alunkan tatkala manusia ingin menutup mata..ingin dbuai mimpi2 indah..

tp aku still berjaga...entah apa yang aku sedang fikirkan..aku pom xtau sebenarnya...otak aku ni kosong..sekosong2 nye..segersang2 lautan padang pasir..kadang2 terpikir gk..knapa aku ni mcm ni eh...malas k?atau sekadar menunggu peluang...tp tanpa usaha x mungkin ia hadir dgn sendirinye...berdoa pd Allah tanpa usaha pom xde gunanye..

mungkin aku perlu berubah!!! mungkin aku perlu push diri aku sendiri!!! mungkin aku perlu kuatkan semangat dAlam diri aku!!! mungkin aku perlu berkorban!!!mungkin......argghhh...sgalanya mungkin....semuanye bergantung pada aku....aku mesti kuat...aku mesti tabah..aku mesti!!ini la mungkin yg terbaik utk aku....
MESTI!!!


hujan by sudirman


Hujan yang turun bagaikan mutiara
Berkilau bersinar berkerdipan
Subur menghijau bumi terbentang
Dan bayu berpuput lembut

Cinta yang bersemi
Diwaktu hujan turun
Menyirami ketandusan hati
Dan hujan turut mengiringi
Engkau pergi...

Selembut hujan bercurahan
Begitulah cinta ini
Semesra bumi yang disirami
Begitulah hati ini

Hujan yang turun bersama air mata
Bersama pedih, bersama rindu
Kau datang dan kau pergi jua
Rindu lagi...

Monday, November 16, 2009

jam 0340 171109

i don't know wut to say...t'lalu byk rasenye..nk coret pom tunggu mood yg entah k mane hilangnye...tp akan ku update kan jgk blog aku ini...mase je tatau bile...byk sgt perkara yg terjadi sepanjang ketiadaan aku di sini...huhuu....


boleh jugak nk ckp this is the most horrible semester for me...byk sgt dugaan spjg perjalanan aku dalam semester ini...baek buruk pahit manis sume ada la....xperlu lagi nk tambah perasa k ajinamoto k untuk sedapkannye...ahaha...

but then, i just take it as positive thing that happened in my life... that show me how tougher i am..i guess..LoLs...ehehe..

tp life ni memang tough utk sume org pom...cume stiap org punyai pengalaman yg b'beza2...ada yg kite tgk life dia smooth je...tp dalamnye kite xtau..ade yg kite tgk life dia mcm bangang je, tp dalamannye mungkin berbeza...pendek kate tiap org punye experience yg pelbagai...thats why we people shud share..and learn from it...mana yg baek kita jd kn contoh, yg tak baek kita jdkan panduan...we're in learning process rite,...all the time..blaja xkan penah abih sampai bebila pom...kite blaja dr pengalaman..pengalaman adalah cikgu terbaik kita...

cume aku nk highlight kan kat sini bahawa, baik k buruk k pengalaman yg kita ada,jgn kita lupa pada yg ESA... itu 1 factor kekuatan utk kite lebih kuat dan berani menempuh hari2 yg mendatang....life is unpredictable...just prepare urself for whatever thing come to you...

::i wish all the best for ur and my life::


There was an error in this gadget